Historiaa ja muutamia avaintietoja

Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen, RUSE, juuret ovat muutamissa 1980-luvun tutkimusprojekteissa. RUSEsta tuli Turun yliopiston erillislaitos vuonna 1990. Aikavälillä 1995-2007 RUSE oli oma laitoksensa yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Vuonna 1995 perustettuun koulutussosiologian professuuriin valittiin Osmo Kivinen. Vuoden 2007 lopulla perustettiin RUSEn alaisuuteen RoSA-laboratorio (Research Laboratory of Strategic Action). 1.1.2008 lähtien RUSE on ollut yksi Turun yliopiston erillislaitoksista, jossa hallinnosta vastaavat johtokunta ja johtaja professori Osmo Kivinen.

Henkilökunnan määrä on noin 25, lisänään joukko osa-aikaisia tuntityöntekijöitä. Enemmistö tutkimushenkilöstöstä työskentelee määräaikaisissa työsopimuksissa projekteissa. Vakituista henkilökuntaa ovat professori, erikoistutkija, koordinaattori, toimistosihteeri ja suunnittelija.

RUSE on pitkälti projektiorganisaatio, jossa on käynnissä viitisen projektia vuosittain. Ulkoisia rahoituslähteitä ovat esimerkiksi Suomen Akatemia, eri ministeriöt, Euroopan Unioni, Euroopan sosiaalirahasto ja NordForsk. Rahoitusta on saatu myös paikallisilta tahoilta ja teollisuudelta. Vuosibudjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa.

RUSEssa tehtävä tutkimus linkittyy kolmeen kuudesta Turun yliopiston strategiassa mainitusta tutkimuksen temaattisesta kokonaisuudesta:

• Digitaaliset tulevaisuudet
  • Lapset, nuoret ja oppiminen
  • Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos

Laadunhallinta on osa RUSEn normaalia toimintaa, ja sitä ohjaa Turun yliopiston laatutyö.